KEÇİ GRİBİ
Mart ayı yaklaşıyor şubat ve mart aylarında grip en sık görülen üst solunum yolu rahatsızlıklarından bir tanesi Keçi Gribi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta bunun yanıltıcı olduğunu söylüyor.Keçiyle hiçbir ilgisi yok bu gribin diyor.Gerçek keçi gribi ilk kez 60 sene kadar önce Avustralya’ da Quensland’ da tanınmıştır.2010 yılında Hollanda,Almanya ve Belçikada birkaç bin insan hastalanmış ve az sayıda kişi ölmüştür.
“Keçi gribi, başta keçiler olmak üzere koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda, hayvanın en çok süt, idrar, dışkı ve plasentasında bulunuyor. İnsanlara doğrudan temasla, solunum yoluyla, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle bulaşıyor. Bakteri normal pastörizasyona (62-65 santigrat derecede 30 dakika) dirençli olup, 71.6 santigrat derece 30 sn’lik pastörizasyon işlemine duyarlılık gösteriyor.”
Keçi gribi bakteriyel bir hastalık olduğu için domuz gribi ve kuş gribi gibi yayılmıyor.Bakteriler en çok süt,idrar,dışkı ve çiğ sütte bulunuyor.Hastalık ani olarak, yüksek ateş, titreme, baş ve kas ağrıları, halsizlik gibi grip benzeri bir tablo ile başlar ve birçok hastada zatürree gelişir. Çoğu zaman kuru bir öksürük vardır. İltihaplı veya kanlı balgam ve göğüs ağrısı da olabilir.
Bu virüslerden korunmak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor.Temizlik çok önemli.Doktora başvurup tıbbi müdahale aldıktan sonra bitkisel desteklerle takviye yapmamoz gerekiyor.